reklama

"Jednání proběhlo velmi racionálně, nikdo nechce uvrhnout stranu do chaosu," řekl předseda strany Vojtěch Filip novinářům po setkání grémia. "Uvažuji o čemkoliv. Nejde o to, o čem uvažuji, ale co budu dělat," dodal na dotaz, zda bude dál v čele KSČM.

Členy grémia jsou kromě předsedy strany také tři místopředsedové a předseda poslaneckého klubu. Poradní hlas má v grémiu KSČM europoslankyně Kateřina Konečná a předsedkyně revizní a dozorčí komise strany.

Mluvčí KSČM Martina Grofová doplnila, že samo grémium nemá pravomoc rozhodovat o změnách ve vedení strany. "Schvalovací mandát má ústřední výbor, ve kterém jsou i předsedové krajských výborů," řekla Grofová.

Po jednání grémia začalo v sídle KSČM první jednání poslaneckého klubu. Nově zvolení poslanci si mimo jiné vybírali nového předsedu klubu. Z více než dvouhodinové diskuse ale nový šéf komunistických poslanců nevzešel a dočasně jím zůstane Pavel Kováčik. Dalšími navrženými jsou Leo Luzar nebo Zdeněk Ondráček, dodal. Volba bude pokračovat v pátek.

Na zasedání klubu diskutovala KSČM také o tom, v jakých sněmovních výborech by vzhledem ke své odbornosti mohli působit. "Máme jistě velké odborníky na obranu, bezpečnost, na ústavně-právní výbor máme jistě výborné kandidáty," vyjmenoval Filip.