reklama

Než soud vzal Rathovi slovo, tak mluvil zhruba 12 hodin. Rath tvrdí, že Pacovský o jeho kauze nemůže rozhodovat nestranně. Exhejtman si při svém dlouhém proslovu pomáhal tím, že četl protokoly z různých soudních jednání nebo z textu ústavní stížnosti, kterou kvůli kauze podal.

Dnes dopoledne si Rath vzal na pomoc další protokoly, z kterých mu však soud již zakázal předčítat. Pacovský Ratha předtím upozornil, že není potřeba, aby četl další dokumenty. Rath z nich chtěl i přesto číst, a tak mu vzal soudce slovo.

Advokáti proti tomu vznesli řadu námitek a tvrdili, že Rath má právo mluvit dál. Někteří podjatost rozšířili vůči celému trestnímu senátu. Soud si následně vzal přestávku na to, aby rozhodl, jak dál s případem naloží. Rath odmítl, že by svým projevem chtěl proces zdržovat. Dodal, že podle něj není důležité, jak dlouho proslov trvá, ale důležitý je obsah.

Senát Pacovského v červenci 2015 Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Za hlavní organizátory trestné činnosti obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.