reklama

Důvodem odstávky je pravidelná podzimní údržba lanovky. Provoz v horním úseku Růžová hora - Sněžka byl v končící sezoně častěji než v minulých letech omezen kvůli silnému větru.

"Návštěvnost lanovky byla průměrná. V září a v říjnu horní úsek lanovky Růžová hora - Sněžka stál častěji než loni. Například loni v říjnu lanovka v horním úseku nejezdila 11 dní a letos už 14. Také dnes dopoledne byl horní úsek kvůli silnému větru mimo provoz. Vítr tam dosahoval síly přes 70 kilometrů v hodině," řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

"Na podzim děláme roční údržbu. V listopadu stejně není o přepravu takový zájem. Například půjde o promazání a prohlídku kladek, diagnostiku ložisek, kontrolu lanových kotoučů, převodovek motorů," dodal Martinec.

Kabinová lanovka je po kompletní rekonstrukci v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka Správy KRNAP.