Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO odmítlo vyjednávat o koalici se STAN a TOP 09

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO se už ve druhém kole povolebního vyjednávání se stranami, které uspěly ve sněmovních volbách, nesetká se STAN a TOP 09.

České televizi (ČT) to dnes řekl předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Vládu i s důvěrou Sněmovny by rád měl do Vánoc.

"Tam už není co řešit. Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky," řekl Babiš k ukončení vyjednávání se STAN a TOP 09. Druhé kolo jednání začíná ve čtvrtek, kdy se ANO znovu setká s představiteli hnutí Svoboda a přímá demokracie. V pátek žádné schůzky naplánované nejsou, pokračovat chce ANO v pondělí.

Úvodní kolo vyjednávání nepřineslo ani přibližnou představu o podobě případné budoucí vlády, jednalo se hlavně o uspořádání Sněmovny. "Oni všichni říkají, že nechtějí do vlády. Já tomu rozumím, že chtějí být v opozici. My říkáme, domluvme se na Sněmovně, zkusíme to ještě a uvidíme, jak se k tomu postaví," řekl ČT Babiš. Do konce listopadu by podle něj mělo být jasno, jako bude mít vláda formu, tedy jestli půjde o koalici nebo například menšinovou vládu.

Pro sestavení většinové vlády by museli představitelé ostatních stran, které přicházejí pro vládní spolupráci s ANO v úvahu, ustoupit od dosavadních vyhlášení, že s předsedou hnutí Babišem, případně s ANO jako takovým, do koalice nepůjdou. V podstatě totéž platí i pro vznik menšinového kabinetu.

Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že Babiše pověří vyjednáváním o sestavení vlády příští úterý. Navíc se zapojí do povolebního vyjednávání, na zámku v Lánech bude jednat v příštích dvou týdnech s představiteli sněmovních stran.

Témata:  vláda Hnutí ANO Starostové a nezávislí TOP 09

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy