Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policii se přihlásili rodiče, kteří unesli děti ze Strakonic

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

České Budějovice - Rodiče, kteří unesli své syny ze strakonického dětského centra, se ve čtvrtek večer na Slovensku přihlásili policii. Děti jsou v pořádku. Zatím není jasné, zda případ bude řešit slovenská justice, nebo jej předá českému soudu.

Chlapci ve věku čtyři a deset let jsou momentálně v dětském krizovém centru na Slovensku. Rodiče jsou podezřelí z únosu a pravděpodobně skončí ve vazbě.

"Dvojice se po dohodě s policisty Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Strakonice dobrovolně přihlásila ve čtvrtek ve večerních hodinách na Slovensku a byla zadržena při předání dětí do tamního krizového centra," řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Sourozence odebral rodičům soud na základě předběžného rozhodnutí v červenci kvůli nedostatečné péči. Od té doby byli chlapci ve strakonickém centru. V pátek 13. října jej navštívili jejich rodiče a bratry unesli.

Českokrumlovský soud minulý týden v řádném líčení nařídil za nepřítomnosti dotčených ústavní výchovu sourozenců. Podle soudu rodiče zanedbávali péči o syny, což ohrožovalo jejich další tělesný a duševní vývoj. Nařízení o ústavní výchově podle zákona platí na tři roky, ale lhůtu lze s ohledem na vývoj zkrátit.

Témata:  děti pohřešované osoby Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy