Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fischer získal podpisy od senátorů, zaregistroval kandidaturu na Hrad

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer dnes zaregistroval u ministerstva vnitra svou kandidaturu na prezidenta, předložil listinu s podpisy 17 senátorů. Za klíčový bod svého programu označuje moderní stát s prezidentem, který garantuje spravedlnost a solidaritu.

Fischera podpořili senátoři napříč politickým spektrem zvolení za ODS, TOP 09, Starosty a nezávislé, KDU-ČSL a ČSSD.

Bývalý ambasador chce otevřít Pražský hrad, aby byl přirozenou součástí města a státu. Navrhuje provést audit hospodaření hradní správy, ale i bezpečnostní audit. "Prosazuje rovněž orientaci na Západ, spolupráci se státy NATO a zapojení do úsilí, které směřuje k reformám EU," uvedla Fischerova mluvčí Nikol Klevcovová.

Více než 50.000 voličských podpisů ohlásili současná hlava státu Miloš Zeman, podnikatel Michal Horáček, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Vladimír Boštík. Posledně jmenovaný ale dosud ani u kontrolního úřadu nezaregistroval svůj volební účet. Dostatek poslaneckých podpisů pro kandidaturu získali také bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Exšéf Úřadu vlády Karel Štogl ČTK ve čtvrtek sdělil, že má podpisy v Senátu "v podstatě zajištěné", ale definitivně se o vstupu do kampaně rozhodne až na poslední chvíli.

Témata:  prezident ČR Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy