Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věřím, že v české politice nebudou změny, řekl Zeman na tradičním setkání s diplomaty

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman v dnešním projevu při tradičním setkání se zahraničními diplomaty řekl, že nová česká vláda výrazně nezmění domácí ani zahraniční politiku. Volební kampaň, která vrcholila minulý týden, přirovnal k "určitému druhu občanské války".

"Pevně věřím, že v české domácí ani zahraniční politice nenastanou žádné výrazné změny," prohlásil Zeman. "Velmi pravděpodobně bude novým premiérem bývalý ministr financí. To je vše," dodal. K volební kampani poznamenal, že naštěstí nedošlo ke krveprolití. "Ale jsou tu možná slzy těch, kdo ve volbách prohráli," uvedl.

Zástupcům téměř 150 států také řekl, že je možné, že sestavení vlády bude nějakou dobu trvat. Vzpomněl při tom na dlouhá vyjednávání o kabinetu, která se odehrála například v Belgii. Prezident poznamenal, že dlouhé období bez vlády nenarušilo prosperitu Belgie. Proto neočekává, že by táhnoucí se jednání o sestavení vlády mohlo zhoršit ekonomickou situaci Česka.

Stejně jako v loňském projevu Zeman ocenil dobrou ekonomickou kondici země. Připomněl nízkou nezaměstnanost a tempo hospodářského růstu. Zvláště pak zdůraznil, že Česká republika je velmi bezpečnou zemí, kde nejsou teroristické útoky, a velvyslanci se v ní proto nemusí cítit ohroženi.

Zeman svůj přibližně čtyřminutový projev pronesl vestoje. Pak se usadil v křesle. Zopakoval při tom svůj oblíbený bonmot o tom, že má nemocné nohy, avšak politika se nedělá nohama, ale mozkem.

Témata:  Miloš Zeman diplomacie Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy