Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení KDU-ČSL stojí za Bělobrádkem, Čunek odmítl odchod strany do opozice

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Po volbách, které pro KDU-ČSL nedopadly nejlépe, se začalo hovořit o odstoupení šéfa lidovců Pavla Bělobrádka. Členové širšího vedení strany mu ale dnes při příchodu na jednání vyjadřovali podporu.

KDU-ČSL ve volbách získala 5,8 procenta hlasů a deset poslanců, proti předchozímu období o čtyři mandáty přišla.

"Za výsledek, který není úspěchem, nese vždycky předseda odpovědnost, já se jí nezříkám," řekl při příchodu na jednání Bělobrádek. "Určitě spokojeni být nemůžeme. Já si chci nechat potvrdit mandát, nebo, pokud nebude potvrzen, tak samozřejmě odejdu," doplnil.

Členové strany ale Bělobrádka chtějí podržet. "Jsem tu, abych se svým hlasem, svou funkcí a vlivem podpořil usnesení předsednictva naší strany jít do opozice a podpořit vedení, to znamená Pavla Bělobrádka," řekl předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar. Na Bělobrádkovu stranu se staví i předseda poslaneckého klubu strany Jan Bartošek.

Bělobrádek má důvěru bývalého poslance Jaroslava Klašky, současné poslankyně Pavly Golasowské nebo ministra kultury Daniela Hermana. Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ve straně není taková nálada, že by se volalo po rychlé změně vedení.

Zlínský hejtman Jiří Čunek, který patří ke kritikům současného vedení KDU-ČSL a na květnovém sjezdu kandidoval proti Bělobrádkovi na předsedu, neodpověděl novinářům na dotaz, zda podpoří setrvání současného předsedy ve funkci. Se svým názorem chce nejprve seznámit zbytek vedení strany. Čunek se ale postavil skepticky k doporučení předsednictva, aby lidovci odešli do opozice. "Já jsem přesvědčen, že vznikla velmi komická situace, že do Sněmovny se dostalo devět stran a z toho osm kandidovalo do opozice. To je nesmyslné. Lidé volí strany proto, aby realizovaly to, co slibují, a to mohu udělat v zásadě hlavně ve vládě," řekl.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy