Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filip už nebude obhajovat funkci předsedy KSČM, o post má zájem Skála

Místopředseda ÚV KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála v interview pro EuroZprávy.cz (8.9.2017).
Místopředseda ÚV KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála v interview pro EuroZprávy.cz (8.9.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kvůli volebnímu debaklu svolá KSČM na duben příštího roku mimořádný sjezd. Na dnešním zasedání ústředního výboru KSČM nikdo z vedení strany odvolán nebyl. Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip ale už nebude obhajovat funkci. 

Filip stojí v čele komunistů 12 let. Strana ale ve sněmovních volbách dosáhla svého nejhoršího výsledku, získala jen 7,76 procenta hlasů. Pokud získá podporu regionů, hodlá se o nejvyšší stranickou funkci ucházet dosavadní místopředseda KSČM a Filipův oponent Josef Skála.

"Jsem nejdéle sloužícím předsedou politické strany a podle mého soudu i obměna může leccos přinést," uvedl Filip k rozhodnutí už nekandidovat. O důvodech volební prohry diskutovali členové širšího vedení strany od 14:00, krátce před 19:30 schůzi ukončili.

Skála po jednání novinářům řekl, že s Filipem vedou roky diskusi o tom, co má být prioritou KSČM. "Já osobně razím názor, že musíme dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčím. Pokusit se rozkročit víc napříč znepokojenou veřejností, začít budovat jakýsi blok z různých organizací, občanských hnutí, odborových organizací. To je moje linie a myslím si, že volby ukázaly, že to je asi správným směrem," uvedl.

Místopředseda Jiří Dolejš se zatím nerozhodl, zda bude funkci obhajovat. Novinářům řekl, že mimořádný sjezd se uskuteční po cyklu jednání organizací na všech úrovních, které strana tak jako tak plánovala uspořádat. Rozhodne se podle podpory, jakou během přípravy sjezdu z regionů ucítí. Filip uvedl, že případnou podporu pro to, aby v čele KSČM zůstal, bude směřovat na jiné kandidáty. 

Podle europoslanyně Kateřiny Konečné na ústředním výboru „vystoupili snad všichni". Během debaty členové ústředního výboru rozebírali, proč strana ve volbách propadla, i na chodbách stranického sídla.

Většina se přikláněla k tomu, že k případnému vyvození personální odpovědnosti je třeba hlubší analýza. Členové širšího vedení také chtěli, aby měly možnost se k neúspěchu vyjádřit základní a poté krajské organizace.

Komunisté se dnes bavili i o prezidentské volbě. Širší vedení strany se také rozhodlo, že do lednové volby vlastního kandidáta nepostaví. 

"Usnesení je jednoznačné. KSČM nestaví svého kandidáta," řekl Filip. Pokud podle něj některý z uchazečů o Hrad bude chtít podporu komunistů, bude KSČM dbát na splnění podmínek, které si už v září schválila.

Komunisté chtějí, aby s nimi prezident mluvil, respektoval jejich program, podpořil myšlenku zdanění finančních náhrad církevních restitucí či zákona o obecném referendu. Za podmínku označili také ochranu českých zájmů a respekt k zahraniční politice všech směrů.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Josef Skála

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy