Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si připomínají 99 let od vzniku Československa. Na řadě míst proběhnou pietní akce

Národní památník na Vítkově
Národní památník na Vítkově
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika si dnes připomíná 99 let od vzniku samostatného československého státu. Vyvrcholením oslav bude tradičně večerní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Politici a zástupci několika organizací tradičně na Vítkově dopoledne položí věnce. Pietní akce jsou naplánované také u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí.

Zeman by měl letos rozdat o něco více ocenění, vyznamenáni by měli být třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica či vídeňský starosta Michael Häupl. I letos se akce ve Vladislavském sále kvůli sporům a nesouhlasu s politikou prezidenta Miloše Zemana nezúčastní rektoři a někteří politici.

Lidé si založení republiky připomenou také v Ostravě nebo v Plzni. V Moravském Krumlově bude odhalen památník české státnosti, v Ostrožské Lhotě pak pamětní deska velitele parašutistického výsadku Carbon Františka Bogataje.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Praha Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy