Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenoval osm nových generálů,nezapomněl zkritizovat i Stropnického

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes u příležitosti státního svátku 28. října jmenoval osm nových generálů. V projevu oznámil, že dnes večer vyznamená nejvyšším vojenským řádem dva bývalé náčelníky generálního štábu Ludvíka Krejčího a Karla Pezla. Oceněn bude také Karel Kutlvašr, který velel Pražskému povstání.

Zeman povýšil například současného ředitele Útvaru rychlého nasazení Libora Lochmana a ředitele moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka. Při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě bylo povýšeno také šest vojáků. Dosavadní zástupce náčelník Generálního štábu armády Aleš Opata byl jmenován do druhé nejvyšší české vojenské hodnosti generálporučíka.

Vedle Opaty se dalších pět vojáků stalo z plukovníků brigádními generály. Povýšení se dočkal šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun, jehož ministr Martin Stropnický (ANO) na povýšení navrhoval již v minulosti, stejně jako jeho zástupce Libora Jílka. Vláda ale návrh neschválila, údajně kvůli postupu Vojenského zpravodajství v případě únosu pětice Čechů v Libanonu. Jedním z unesených totiž byl i příslušník armádní tajné služby Martin Psík. Podle tehdejších spekulací tisku padlo Vojenské zpravodajství do pasti libanonských kolegů.

Povýšen byl i další Berounův zástupce Milan Jakubů. Do hodnosti brigádního generála byli dále jmenováni Pavel Kolář, ředitel Ředitelství speciálních sil ministerstva obrany, a náčelník Vojenské policie Pavel Kříž, kterému byla od května generálská hodnost propůjčena.

Prezident v proslovu vytkl ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO), že příliš mnoho tendrů jsou zakázky vypsané v jednacím řízení bez uveřejnění. "Jak známo, tento typ může vést k předražování vojenských zakázek, škoda peněz," podotkl Zeman. Dodal, že má od některých kolegů informace, že armáda kupuje "staré železo" místo moderní techniky. "Chci tomu nevěřit," zdůraznil Zeman. Chce také prosadit, aby drony byly z velitelství pozemních sil přesunuty pod velitelství vzdušných sil.

Kvůli oslavám státního svátku jsou dnes na Pražském hradě uzavřeny některé památky a expozice. Z provozních a státně-reprezentačních důvodů byly uzavřeny Starý královský palác, Kaple sv. Kříže, věž Katedrály sv. Víta, Příběh Pražského hradu, výstava Obnova Pražského hradu v letech 1918 - 1929 v Tereziánském křídle Starého královského paláce a Jižní zahrady. Starý královský palác je uzavřen již od pondělí a uzavírka potrvá do neděle. Dnes, stejně jako v pátek, bylo zrušeno i tradiční polední střídání Hradní stráže.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy