Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti návrhu Chovance se zvedl odpor, chtěl mít nestraníky v čele ČSSD

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Místopředseda ČSSD Milan Chovanec navrhuje, aby nového předsedu volili přímo všichni členové strany. Někteří to v současné situaci ale nepovažují za šťastné řešení. Většina sociálních demokratů také nechce, aby se šéfem ČSSD stal nestraník.

ČSSD podle Chovance v současné povolební krizi potřebuje v čele člověka, který bude mít silnou podporu členů i mandát. Proto chce navrhnout, aby byl volen přímo. Podle něj by strana také měla zvážit, zda neoslovit pro kandidaturu na předsedu i nestraníky.

Krajský předseda v Libereckém kraji Jan Mečl se domnívá, že přímá volba předsedy by se měla nejdřív prodiskutovat. "Strana má stanovy, předsedu volí sjezd a toto je nová informace, se kterou já asi neumím zacházet v této chvíli, protože bychom asi museli upravit stanovy," uvedl. Hledat předsedu mezi nestraníky se mu nezamlouvá. "To mi přijde nepromyšlené. Aby vedl tradiční stranu nestraník, to bych asi nesouhlasil," dodal.

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt nepovažuje přímou volbu za současné situace za nejšťastnější řešení. "Myslím si, že by spíše měl být dán prostor pár lidem, co budou chtít, trochu nadneseně řečeno, prapor zvednout," řekl. Bojí se, že by regiony hlasovaly jen pro své kandidáty.

Předsedkyně ČSSD ve Zlínském kraji Milena Kovaříková ČTK řekla, že volba předsedy všemi členy je pro ni názor zajímavý a akceptovatelný. "Nedokážu si však představit ve vedení ČSSD člověka, který není jejím členem," uvedla.

Místopředsedkyně karlovarské krajské ČSSD Markéta Wernerová by proti přímé volbě předsedy nic nenamítala, rozhodně by ale nesouhlasila s její korespondenční formou. "Smysl stran nebo jakéhokoliv spolku je setkávání a sdělování si názorů," míní Wernerová. Nyní již bývalá poslankyně si dovede představit osobnosti z řad nestraníků, které s ČSSD dlouhodobě úzce spolupracují.

I bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek podotkl, že případný nestraník by do strany musel vstoupit, protože předsedou může být jen její člen. Přímou volbu ale podporuje. Přímou volbu členskou základnou vítá i bývalý brněnský primátor Roman Onderka, který se nyní stal poslancem. "Vnímám to jako první moment povolební sebereflexe ČSSD," uvedl pro ČTK. Olomoucký primátor a člen předsednictva Antonín Staněk k návrhu uvedl, že "teoreticky je možné si představit cokoliv,ale bude to předmětem vnitrostranické diskuze."

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Michal Hašek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy