reklama

"Tomáš Garrigue Masaryk chtěl v naší demokracii navázat na to nejlepší z předchozí konstituční monarchie a pozvednou ji na vyšší úroveň," řekl Hayato Okamura ve svém projevu. Osmadvacet let od sametové revoluce se podle něj Češi demokracii stále klopotně učí. "Po nedávných volbách je situace napjatá. Demokratické strany zůstaly v parlamentu v menšině. Většinu získaly nesystémové strany - populisté a extremisté," dodal.

Podle Smoljaka dnes slovo "svoboda" vyšlo z módy. "Vystřídala ho jiná sousloví jako 'větší bezpečnost', 'větší jistoty' nebo 'všetci kradnú'," prohlásil. Přečetl také výrok Jana Masaryka, že byla chyba, že o svobodě nechali po vzniku republiky mluvit jen básníky. "O svobodě jsme měli nechat mluvit učitele. Děti se o ní měly učit ve škole. Zcela vědecky, jako se učí číst, psát a počítat. A měl to být povinný předmět, zatraceně povinný," citoval.

Loni byl ústřední postavou setkání na Staroměstském náměstí pamětník holokaustu Jiří Brady, jemuž prezident Miloš Zeman zamýšlel udělit státní vyznamená, nakonec to ale neučinil, údajně proto, že se Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou.

Oslavy vzniku samostatného státu rozdělily české politiky loni i letos. Na ceremoniál do Vladislavského sálu Hradu loni nepřišli zástupci KDU-ČSL, ODS a TOP 09. Letos se tam někteří opět nechystají, předem to oznámili někteří lidovečtí politici nebo zástupci STAN.