reklama

Strana nezávislosti získala ve volbách podle průběžných výsledků asi čtvrtinu hlasů. Její dosavadní koaliční partner, liberální strana Vidreisn (Reforma), skončila na posledním místě. Třetí strana koalice Jasná budoucnost, jejíž odchod z vlády předčasné volby vyvolal, se do sboru nedostane vůbec. Získala jen kolem procenta hlasů.

Na druhém místě ve volbách skončilo Levicově-zelené hnutí, které vede oblíbená politička Katrín Jakobsdóttirová. Třetí nejúspěšnější stranou se zřejmě stala Sociálnědemokratická aliance. Kdysi populární Pirátská strana nyní obsadila až šestou příčku.

Právě o koalici Levicově-zeleného hnutí, Sociálnědemokratické aliance a Pirátské strany se před volbami hovořilo jako o možné budoucí vládě. Zástupci těchto stran ale nakonec na většinu 32 křesel v parlamentu zřejmě zdaleka nedosáhnou. Jakobsdóttirová přesto během volební noci vyjádřila přesvědčení, že se právě jí podaří vládu sestavit.

Do nejstaršího zákonodárného sboru v Evropě Althingu se dostala ještě Pokroková strana, Středová strana bývalého premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona a Lidová strana.

V parlamentu tak po volbách usedne osm politických uskupení, což podle analytiků svědčí o pokračujícím rozčarování Islanďanů z tradičních politických stran po finančním krachu země v roce 2008.