Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté možná budou tolerovat menšinovou vládu ANO

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komunisté by mohli tolerovat případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Řekl to dnes v České televizi předseda strany Vojtěch Filip.

Musela by ale podle něj nastat vážná situace, kdy by bylo Česko dlouhodobě bez vlády, a program vlády by musel KSČM vyhovovat. Plnou podporu takové vládě však Filip neslíbil. Předseda ANO Andrej Babiš chce v příštích dnech s ostatními stranami vyjednávat o podpoře menšinové vládě.

"Neříkám, že ji podpoříme. Mluvím zatím o toleranci," uvedl předseda KSČM, která ve volbách získala jen 15 mandátů. Hnutí ANO má jako vítěz voleb ve dvousetčlenné Sněmovně 78 poslanců. Ostatní strany zatím podporu Babišově menšinové vládě odmítají.

Možná tolerance ze strany komunistů bude podle Filipa záviset na aktuální politické situaci. "Může se stát tak vážná situace v České republice, kdy by dlouhodobé nevládnutí nebo neexistence státního rozpočtu donutily politické síly napříč politickým spektrem, aby už tady konečně nějaká vláda vznikla," řekl.

Podstatný bude také program vlády. "Je otázka, nakolik by nám vládní prohlášení konvenovalo, abychom třeba tu vládu tolerovali," doplnil.

Témata:  KSČM Hnutí ANO Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy