Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy pokračují: Bez proudu je po vichřici 11 tisíc odběratelů, kalamitní stav platí v šesti krajích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Po nedělní vichřici zůstávalo bez proudu k dnešním 07:00 ještě přes 11.000 odběratelů firmy ČEZ a kalamitní stav nadále platí v šesti krajích z původních osmi. Omezen je provoz na třech železničních tratích.

"Během večera a noci se nám podařilo odstranit další poruchy na vedeních. V současné době Dispečink ČEZ Distribuce eviduje 100 poruch na vedení vysokého napětí a další na nízkém. Bez elektřiny je přes 11.000 odběrných míst a bez napětí máme 450 distribučních trafostanic," popsala dnes aktuální situaci mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Škody firma předběžně na desítky milionů korun. Na odstranění následků vichřice stále pracuje asi tisícovka zaměstnanců společnosti i subdodavatelských firem. "I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou nyní pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat," doplnila Holingerová.

V pondělí ve 21:00 energetici odvolali kalamitní stav v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Nadále kalamitní stav platí pro Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Ústecký kraj a Vysočinu.

Na Děčínsku zůstává zhruba 1500 domácností bez proudu. Ve Šluknovském výběžku ještě energetici neodvolali kalamitní stav. "V Libereckém kraji máme stále ještě 13 poruch na vedení velmi vysokého napětí a pak jsou tam samozřejmě ještě poruchy na nízkém napětí. Zatímco na Jablonecku a Liberecku jsou bez proudu jen desítky domácností, na Českolipsku evidujeme takových odběrných míst stále ještě kolem 1700," řekla Holingerová. Dodávky se zatím podle ní nepodařilo obnovit v oblasti Chlumu, Doks, Jestřebí, Janova u Nového Boru nebo Kytlice, Borečku nebo Hradčan.

"Na Vysočině však stále evidujeme 15 poruch na vedeních vysokého napětí," sdělila mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Dodávky elektřiny by podle ní měly být na většině míst obnoveny dnes. V případech osamělých stavení či rekreačních objektů může být dodávka energie obnovena až ve středu.

Na železnici následky vichřice stále omezovaly dnes po 07:00 provoz na třech tratích. Na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí byly vlaky kvůli padlým stromům na několika úsecích nahrazeny autobusy. Podobná je situace na trati mezi Českými Budějovicemi a rakouským Gmündem. Na trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem již sice vlaky mohou jezdit, ale v úseku Golčův Jeníkov - Světlá nad Sázavou jen po jedné koleji.

Témata:  vichřice ČEZ energetika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy