Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek chce zablokovat Sněmovnu a zastavit Zemana s Babišem. Divadlo, myslí si Piráti

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přišel s nápadem, jak zamezit šéfovi hnutí ANO sestavit menšinovou vládu. Jenže tento plán mu mohou zmařit Piráti, která Kalousek v minulých dnech kritizoval za to, že hnutí ANO částečně podporují.

Po dnešním jednání stranického předsednictva Kalousek oznámil, že má plán jak zabránit vzniku menšinové vlády v čele s předsedou vítězného hnutí ANO Andrejem Babišem. Podle něj to půjde jen tehdy, pokud nebude zvolen předseda nové Sněmovny, na kterého by měli kandidovat Radek Vondráček z hnutí ANO a předseda ODS Petr Fiala. Bez jeho zvolení nemůže ustavující schůze skončit. Až po ní přitom může podat demisi současný kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezident Miloš Zeman může jmenovat nový kabinet. 

Kalouskova TOP 09, která ve volbách propadla a získala jen sedm poslanců, se podle Kalouska obává toho, že menšinový kabinet by mohl vládnout bez důvěry velmi dlouho. Kalousek uvedl, že by to bylo na hranici zvůle. „Podle nás je to velmi neférová a silová hra dvou politiků, (prezidenta Miloše) Zemana a Babiše," řekl.

„Jdeme jednat se všemi politickými frakcemi, které řekly, že si jednobarevnou menšinovou vládu Andreje Babiše nepřejí," řekl Kalousek. Vyloučil jen ANO a KSČM, které mají společně 93 z 200 poslanců. Předseda komunistické strany Vojtěch Filip v pondělí připustil, že KSČM by mohla za určitých okolností Babišovu menšinovou vládu tolerovat. Kalousek poukazuje na to, že frakce, kterým se plán takového kabinetu nelíbí, mají podle něho ve Sněmovně nadpoloviční většinu poslanců.

Ustavující schůze dolní komory by měla začít 20. listopadu. K plánu TOP 09 je spíše skeptický předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něho je sice takové „žonglování" možné, pokud ale bude existovat společná vůle ANO, hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) a Pirátů, ustavení Sněmovny zabránit nelze. Zástupci SPD a Pirátů už dřív uvedli, že do čela dolní komory podpoří Vondráčka. Dohromady to představuje pohodlnou většinu 121 z celkových 200 hlasů v případě, že by Vondráček v tajné volbě nevolil sám sebe.

Kalouskových slov si všiml také šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Teda, ten Miroslav Kalousek se pěkně rozohnil. TOP 09 vyzývá k blokování Sněmovny? Se 7 poslanci? Se úplně těším na ten odpolední meeting s nimi. Myslel jsme si, že budeme řešit programové priority a on jede stále antiBabiš, kterážto politika málem stála TOP 09 místo ve Sněmovně,“ nebere si servítky Bartoš.

„Jdu překalibrovat notičky. Někdo by mu měl říct, že není po volbách 2010 kdy měli 17 procent. To je divadlo. Piráti jsou proti politice Andreje Babiše v řadě oblastí, ale jediná cesta, jak zastavit Andreje Babiše, je porazit ho ve volbách a k tomu by měly všechny demokratické strany směřovat. Představa, že někdo získá srdce veřejnosti všemožnými obstrukcemi a divadýlky, je podle názoru mého a věřím, že i Pirátů, zcela mylná. Veřejnost je třeba oslovit programem a důvěryhodností svého konání a ne to táhnout směrem, který by končil vítězstvím AB se 40 a více procenty. Achjo,“ dodal šéf Pirátů na sociálních sítích.

Kalousek se v minulých dnech pustil do Pirátů kvůli tomu, že se rozhodli podpořit zástupce hnutí ANO Radka Ondráčka do čela Poslanecké sněmovny. „Jasně. A. Babiš si přece zaslouží i třetí pokus...“ posteskl si Kalousek na twitteru. Narážel tak na fakt, že právě šéf Sněmovny má třetí pokus na sestavení vlády, pokud se to nepodaří pověřenému politikovi - tomto případě Babišovi.

„Předsedu PS nemá mít vítěz voleb, ale většinová koalice. Ta si tím jistí klíčové pravomoci. Kdo tedy tu koalici bude tvořit? My ne,“ dodal Kalousek. „Ve vší úctě, tohle je protimluv. Podpořit Babišovi předsedu PS znamená významně podpořit jeho menšinovou vládu,“ uvedl v reakci na prohlášení Pirátů, že nepodpoří Babišovu vládu.

Témata:  Ivan Bartoš Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy