Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Všichni proti Zemanovi? Starostové žádají ostatní strany, aby na Hrad podpořily Drahoše

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Hnutí STAN vyzvalo programově blízké strany, aby v boji o Pražský hrad podpořily kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Vlastního kandidáta dosud nepostavila žádná parlamentní strana. Naposledy se tak rozhodly sociální demokracie a hnutí ANO, ve kterých část straníků podporuje Zemana. O vyslání svého uchazeče o Hrad neuvažují ani lidovci, komunisti nebo TOP 09. Zatím není jasné, jak se k volbám postaví ODS či SPD.

Zástupci STAN jsou přesvědčeni, že Drahoš jako jeden z mála může porazit současného prezidenta Miloše Zemana. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský poznamenal, že hnutí podporuje Drahoše, protože má prozápadní orientaci.

"Jako bývalý předseda Akademie věd s řadou mezinárodních úspěchů může jako jeden z mála kandidátů reálně porazit současnou hlavu státu," dodal Farský. Prezidentské volby považuje po skončených sněmovních volbách za zcela klíčové pro další směřování České republiky.

S výzvou ke společnému postupu se STAN obrátil především na lidovce, TOP 09, občanské demokraty a Piráty. "Jsme přesvědčeni, že proces společného postupu prozápadních stran má být zahájen právě v rámci nadcházejících prezidentských voleb. Jinak to bude další promarněná příležitost a slova o spolupráci pak zůstanou na úrovni prázdných klišé," uvedl předseda STAN Petr Gazdík.

Lidovci počkají podle předsedy Pavla Bělobrádka do 7. listopadu, kdy se uzavírají kandidatury. Nevyloučil, že KDU-ČSL někoho podpoří, existují podle něho uchazeči, kteří by byli důstojnými prezidenty.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zopakoval svou garanci, že nikdo ze členů ani příznivců TOP 09 nebude volit nynější hlavu státu Miloše Zemana. Osobně dává přednost Drahošovi, soudí však, že voliči TOP 09 stranické doporučení nepotřebují.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy