Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlo zabránit zřícení mostu ve Vilémově? Nebezpečí se dalo poznat, nebyly podepřené klenby, řekl znalec

Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Havlíčkův Brod - Příčinou pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v září 2014 bylo podle znalce odtěžení zeminy u paty klenby a nepodepření klenby v celé ploše. Při neštěstí zahynuli čtyři lidé a dva byli zraněni. 10 lidí je obviněno z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí jim vězení od tří do deseti let.

Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Znalec Ladislav Klusáček z VUT Brno dnes u Okresního soudu v Havlíčově Brodě vypověděl, že podle dokumentace měla být nejpozději po odtěžení násypu u podpěry mostu klenba celoplošně podepřena a podpěra aktivována například klíny. "Pak by se most nemohl zřítit," uvedl Klusáček.

Parametry podpěry měly být uvedeny v realizační dokumentaci stavby. Destrukce mostu se podle znalce rozvíjela desítky sekund až jednotky minut. "Odpovědné osoby mohly vznikající nebezpečí poznat a varovat dělníky pracující pod mostem," dodal Klusáček.

Při předešlých soudních líčeních všichni obžalovaní případnou vinu odmítli. Podle Františka Lízala, který na stavbě vykonával technický dozor pro investora - Kraj Vysočinu, pádu mostu nic nenasvědčovalo.

Irenu Šedovou z investičního oddělení Kraje Vysočina jako zástupce investora žaloba viní z toho, že nedala zpracovat realizační dokumentaci stavby mostu. "Postupovala jsem podle standardních postupů na krajském úřadě, podle nichž se realizační dokumentace pořizuje jen na nové konstrukce," hájila se už dříve Šedová.

Soudkyně Hana Doubková bude v hlavním líčení pokračovat ve středu a ve čtvrtek výslechem dalších znalců. Jednání soudu bude pokračovat 9. a 11. ledna 2018 a poté 13. a 15. února.

Témata:  Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy