Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo může za zřícení mostu ve Vilémově? U soudu vypovídal očitý svědek

Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Havlíčkův Brod - U Okresního soudu v Havlíčkově Brodě dnes pokračovalo líčení v kauze pádu mostu ve Vilémově ze září 2014. Zemřeli tehdy čtyři lidé, dva se zranili. Bagrista Tomáš Nevím, který na mostě v den tragédie pracoval, se řídil pokyny obžalovaného stavbyvedoucího Romana Bednaříka ze společnosti Strabag. Než začal pracovat, upozornil dělníky pod ním. Neví ale, jak se zachovali, protože z bagru pod most neviděl.

Bagrista Nevím v den pádu sundával z mostu zábradlí a kamenné římsy, následně odbagrovával zeminu okolo mostní opěry. Po mostě projížděla nákladní auta, která zeminu odvážela, pod mostem pracovali dělníci na podpírání mostu. "Stál jsem asi deset metrů od mostu, čekal jsem až přijede nákladní auto. Viděl jsem prasklinu napříč mostem, pak most spadl, bylo to rychlé, žádný hluk jsem před tím neslyšel," řekl svědek.

Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle Bednaříka ale práce postupovaly přesně podle projektové dokumentace. Dokument umožňoval odtěžení zeminy bez podpoření klenby, vypověděl v květnu před soudem. Projekt podle Bednaříka počítal z oboustranným odtěžením zeminy a až s následným podepřením klenby. Most ale mezi tím spadl.

Bednařík i další obviněný Michal Hejkal, který byl podle stavebního deníku veden jako hlavní stavbyvedoucí, v minulosti uvedli, že havárii mostu nic nenasvědčovalo. Totéž před soudem tvrdil i František Lízal, který na stavbě vykonával technický dozor pro investora, jímž byl Kraj Vysočina. V projektu podle něj nebyl popsán způsob, jak při likvidaci mostu podepřít jeho klenbu.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty dohromady 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl & Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách téměř 90 let starého klenutého mostu přes říčku Hostačovku.

Témata:  Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy