Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování zříceného mostu ve Vilémově je u konce. K soudu by mělo jít 10 lidí

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vilémov (Havlíčskobrodsko) - Vyšetřování zřícení mostu ve Vilémově je u konce, kriminalisté podali návrh na podání obžaloby na deset lidí. Při neštěstí v roce 2014 zemřeli čtyři dělníci.

Zástupci stavebních firem, investora i stavebního dohledu jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí jim odnětí svobody od tří do deseti let vězení. 

Spis, který kriminalisté předali státnímu zastupitelství v Havlíčkově Brodě, je velice rozsáhlý. Má přes 2000 stran a spoustu příloh. "Zpracování spisu bude složité. Bude trvat několik měsíců, navíc si někteří obvinění podali žádost o přezkoumání postupu policie," uvedla havlíčkobrodská okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková. Státní zástupkyně poté buď podá obžalobu k soudu, nebo věc vrátí policii k dopracování.

Most ve Vilémově se zřítil v září 2014. Pod mostem pracovalo v té době šest dělníků. Čtyři zahynuli a dva byli zraněni. Hned po nehodě se objevily spekulace, že statiku mostu narušilo odbagrování přílišného množství zeminy u vnější strany mostní podpěry. Podle závěrů policejního vyšetřování, výslechů a odborných posudků nebyly stavební práce řízeny v souladu s projektovou dokumentací a nebylo zajištěno dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Témata:  Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy