Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutorská komora varuje před podvodnými exekučními příkazy, někdo je posílá mailem

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Exekutorská komora varuje před podvodným e-mailem s předmětem zprávy "Exekucni prikaz 085962/2017-822", které jménem exekutorského úřadu v Plzni vyzývají adresáty k úhradě neexistujících dluhů. Přílohou e-mailu je soubor, jenž může zavirovat počítač příjemce.

Falešná zpráva obsahuje číslo bankovního účtu, kam by měli její adresáti poslat peníze. "Důrazně apelujeme na veřejnost, aby neotevírala přiložené soubory, aby na tento účet neposílala na základě falešné výzvy žádné finanční prostředky a aby se v případě škody obrátila na Policii ČR," uvedla mluvčí komory Martina Houšková.

Podvržené e-maily se od pravých exekučních příkazů liší tím, že nejsou vyhotovené ve formátu PDF a neobsahují elektronický podpis exekutora, jeho pověřeného zaměstnance nebo elektronické podatelny. Soudní exekutoři posílají exekuční příkazy e-mailem pouze tehdy, pokud je o to účastník řízení výslovně požádá.

Adresáti podvodných zpráv mohou v případě nejasností zavolat na telefonní čísla komory 515 917 586 a 210 311 000.

Témata:  podvod e-mail exekuce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy