Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hudebník Jaroslav Hutka uspěl se stížností. Žádá peníze za perzekuci kvůli písni Havlíčku, Havle

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Hudebník Jaroslav Hutka uspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) se stížností, kterou se domáhal peněz za zadržení v době normalizace. NSS zrušil rozsudek Městského soudu v Praze i rozhodnutí a usnesení ministerstva vnitra, podle kterých hudebník náhradu dostat neměl. O věci tak bude znovu rozhodovat ministerstvo, které se však musí držet rozhodnutí NSS.

Hutka skončil v cele předběžného zadržení v roce 1977 pro podezření z výtržnictví. Zpíval totiž píseň Havlíčku, Havle. Justice po roce 1989 nejprve odmítla Hutku rehabilitovat, protože zákon se na tento trestný čin nevztahuje. V roce 2009 přijala tehdejší vláda Mirka Topolánka nařízení o náhradě mzdy za dovolenou, na kterou nezákonně vězněným vznikl nárok, pokud by v případě pobytu na svobodě normálně pracovali. Bylo však nutné požádat o peníze do konce roku 2011.

Hutkovi se ovšem cesta k rehabilitaci otevřela až později díky dvěma nálezům Ústavního soudu, podle kterých nemělo jeho počínání povahu výtržnictví a rehabilitace se na něj vztahuje. Když Hutka později požádal o náhradu podle vládního nařízení, ministerstvo vnitra mu nechtělo vzhledem k pozdnímu podání vyhovět a Městský soud v Praze dal ministerstvu za pravdu.

Hutka může získat jen 1800 korun, ale jeho advokát Lubomír Müller uvedl, že rozhodnutí je precedenční pro lidi ve stejné situaci jako jeho klient. O rehabilitaci požádal v květnu roku 2011, ale rozhodnutí se nedočkal před uplynutím termínu. Nemohl to přitom ovlivnit.

"Soud považuje osm měsíců za dobu, ve které bylo objektivně možné, aby příslušný soud vyslovil rehabilitaci a ministerstvo rozhodlo o jeho odškodnění. Že se tak nestalo a rozhodnutí o rehabilitaci bylo vydáno až v roce 2013, to nelze přičítat k tíži stěžovatele. Vyplynulo nám, že stěžovatel učinil všechny kroky bez prodlevy, a to považujeme za podstatné," řekla soudkyně Barbara Pořízková.

Témata:  Jaroslav Hutka Nejvyšší správní soud (NSS) odškodnění

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy