Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agrotec se zakázkami nemanipuloval, dodával pneumatiky dle zákona, hájí se u soudu exmanažer pošty

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Bývalý manažer pošty Patrik Zeithaml odmítl obžalobu týkající se manipulace se zakázkami. Dnes u soudu řekl, že hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dodávala České poště pneumatiky v souladu se zákonem.

Část obžaloby se týká manažera Agrotecu Pavla Richtera, který před soudem nevypovídal, a někdejšího ředitele poštovní sekce řízení dopravy České pošty Zeithamla, který podle spisu zařídil, aby pneumatiky dodával Agrotec. Obžaloba tvrdí, že to udělal tak, že se mu podařilo zrušit soutěž, ve které firma neuspěla.

Pneumatiky pak Agrotec dodával na základě staré smlouvy z roku 2004. V letech 2012 až 2014 pošta takovým způsobem od Agrotecu podle obžaloby koupila 12.512 pneumatik za více než 34 milionů korun v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Podle obžaloby tím poště vznikla škoda přes 2,5 milionu korun.

Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut. Od Agrotecu v tomto období podle spisu nakoupila díly za téměř 17 milionů korun. Společnost vinu dlouhodobě odmítá. "Necítím žádnou vinu. Vše jsem dělal podle svého nejlepšího vědomí," řekl dnes Zeithaml.

Další část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014. Někdejší zástupce generálního ředitele ČP Richard Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy. Jejich zástupci měli od manažerů pošty informace o tendrech, a mohli tak upravovat nabídky podle konkurence, aby byly výhodnější a ve výběrovém řízení uspěly.

Bílek před soudem odmítl vypovídat. Kouba a Jakubcová vinu odmítli stejně jako obžalovaný manažeři stavebních firem. Dnes se k nim přidal také Kouba. "Jednání, které popisuje obžaloba, se nestalo," uvedl Kouba.

Témata:  Agrotec Česká pošta veřejné zakázky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy