Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš jde se svým Agrotecem k soudu. Čeho se obžalovaní dopustili?

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Pražské vrchní státní zastupitelství dnes poslalo k soudu deset lidí a tři firmy obviněné z manipulace se zakázkami České pošty.

Mezi obžalovanými společnostmi figuruje podle informací médií hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Politik je přesvědčený, že jeho firma je nevinná. Také společnost Agrotec věří, že její zaměstnanci žádný trestný čin nespáchali.

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že v této souvislosti podal obžalobu na čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy. Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli níž by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Podle Babiše nemá obvinění reálný základ. To, že se kauza dostala před soud, prý vítá. Firma Agrotec v reakci uvedla, že věc se primárně netýká jí, ale České pošty. "Zatažení Agrotecu do vyšetřování nám od počátku přijde velmi podivné. U prošetřovaných veřejných zakázek k žádnému obchodu mezi Českou poštou a Agrotecem nedošlo, nebyla dodána jediná pneumatika a nikomu nevznikla žádná škoda," sdělil mluvčí firmy Karel Hanzelka. Česká pošta uvedla, že s vyjádřením vyčká až na rozhodnutí soudu.

Témata:  Agrotec soudy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy