Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pověřil Babiše sestavením vlády, ODS mu odporuje

Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda ODS se dnes v Lánech setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Evidentně se neshodli. Petr Fiala nepovažuje za dobré, aby byl sestavením vlády pověřen někdo, kdo nemá ve Sněmovně k dispozici většinu hlasů.

Zeman v úterý pověřil jednáním o sestavení vlády předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a podpořil jeho záměr vytvořit menšinovou vládu.

Fiala novinářům řekl, že během více než hodinové schůzky zástupci ODS prezidentovi sdělili své představy o uspořádání Sněmovny. Shrnuli mu také argumenty, proč by se měl stát Fiala jako předseda nejsilnější opoziční strany šéfem Sněmovny. "Názorem prezidenta je, že by měl být předsedou reprezentant vítězného hnutí, tedy v tomto případě ANO," konstatoval Fiala. ANO chce do čela Sněmovny dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka (ANO).

Zeman v úterý podpořil i Babišův záměr vytvořit menšinovou vládu, pro jeho jmenování premiérem nebude chtít podpisy většiny poslanců. "My nepovažujeme za dobré, aby byl sestavením vlády pověřen někdo, kdo nedisponuje většinou hlasů," uvedl Fiala. Ve sporných otázkách si podle něj po diskusi obě strany ponechaly svoje názory.

Fiala také prezidentovi zopakoval stanovisko, že ODS není ochotná podpořit vládu ANO. "My říkáme opakovaně, že půjdeme do opozice," řekl. Zeman se v návaznosti na to ptal, zda bude ODS kultivovanou opozicí, nebo tou, která vše odmítá. Občanští demokraté podle Fialy budou připraveni hledat i z opozice dobrá řešení.

Aktuální nejistota kolem toho, zda vznikne vládní většina a jak bude vypadat, podle Fialy komplikuje současná jednání o uspořádání Sněmovny. I výbory totiž obvykle reflektují, jak vypadá vláda.

Témata:  Miloš Zeman Petr Fiala ODS

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy