reklama

Babiš, kterého prezident Miloš Zeman v úterý pověřil jednáním o sestavení nové české vlády, to řekl po schůzce s lídrem frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem. Neníprý důvod, proč by Česko nemohlo v EU důrazněji prosazovat vlastní zájmy.

"Pokud se mi povede sestavit novou českou vládu a získám podporu nebo toleranci v Parlamentu, tak je pro nás velice důležité, abychom byli v Evropě aktivnější," prohlásil Babiš. Verhofstadt podotkl, že považuje za důležité, aby nová česká vláda byla proevropská.

Pro budoucnost Evropy je podle obou politiků klíčové téma reforma EU. Shodli se na tom, že Česká republika má stejné právo se podílet na diskusi o budoucí podobě EU jako velké země. "Nemůže to být jen otázka pro Francii a Německo. Všechny ostatní země musí hrát důležitou roli," podotkl Verhofstadt.

Předseda liberální frakce ALDE uvedl, že reforma bloku by měla zahrnovat obrannou spolupráci, nový postoj k migraci nebo změny v eurozóně. Zejména oblast posilování bezpečnosti zdůraznil také Babiš  Česká republika by podle něj mohla obsadit post ředitele evropského policejního úřadu. "Bude se rozhodovat, kdo bude nový ředitel Europolu, proč bychom nemohli bojovat o tuto funkci," řekl.

Babiš, který se svých vystoupeních bývá vůči EU často kritický, poukázal na přínosy evropské integrace. "Ten projekt je skvělý hlavně z toho důvodu, že máme mír, ale problémy, které tu jsou, se neřeší už dlouho," podotkl.