Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část ČSSD chce sjezd a odchod strany do opozice

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Jihomoravská ČSSD chce kvůli slabému volebnímu výsledku sjezd strany nejpozději do konce února a navrhuje také odchod do opozice.

Vyplynulo to z dnešního jednání krajského výkonného výboru. Požaduje také, aby vedení strany dalo na sjezdu funkce k dispozici. ČTK to dnes řekl krajský předseda Roman Hanák. Obdobné stanovisko jako krajská organizace už dříve zaujala brněnská organizace ČSSD. Ta je však navíc i pro přímou volbu předsedy, zatímco krajská organizace nikoli.

ČSSD v říjnových sněmovních volbách zaznamenala velký propad, když získala 7,27 procenta hlasů. Před čtyřmi lety volby vyhrála s více než dvacetiprocentní podporou voličů a poté vytvořila koalici s ANO a KDU-ČSL. Tehdy získala 50 mandátů, nyní jich má 15. Vedení by podle Hanáka mělo dát funkce k dispozici a delegáti sjezdu rozhodnou, zda jim je ponechají, nebo zvolí vedení nové. Hanák uvedl, že zatím žádná konkrétní jména nepadala.

Nově zvolený jihomoravský poslanec a bývalý primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) už dříve prohlásil, že strana doplatila na "vyvraždění" mnoha názorových proudů, které na sebe vázaly další straníky a voliče. Jmenoval například bývalé hejtmany Jiřího Zimolu nebo Michala Haška a dosluhujícího poslance Jeronýma Tejce.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy