reklama

Nejčastějšími dárci jsou lidé po nezvratném poškození mozku. V Česku na orgán čekalo k 1. listopadu 1154 lidí, většina na ledvinu. Před budovou IKEM dnes u příležitostí Památky zesnulých dárcům odhalili pietní místo.

Dvě ledviny či dvě plíce pomohou dvěma nemocným. Kvůli nedostatku dárců se často rozdělují na více částí játra. Transplantují se i srdce, slinivka, tenké střevo, děloha nebo Langerhansovy ostrůvky, které jsou částí slinivky produkující hormony.

Počty lidí na čekací listině rostou, už několik let se pohybují kolem tisícovky. Kolem 70 se jich každý rok nového orgánu nedočká. Kvůli nedostatku dárců jsou na ně stále mírnější nároky. Před 20 lety byla většina mezi 19 a 50 lety, nyní je víc než polovina dárců nad 51 let. IKEM loni odebral orgány také 18 dárcům starším 71 let. "I tyto orgány dobře fungují a zajišťují příjemcům mnoho let kvalitního života," řekl přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

"Více než polovina případů je spontánní krvácení do mozku. Následují stavy, kdy je mozek nedostatečně okysličen krví jako cévní mozkové příhody a pak poranění mozku při nehodách," uvedla vedoucí oddělení odběru orgánů Eva Pokorná.

Loni bylo v celém Česku podle Koordinačního střediska transplantací provedeno 179 operací s transplantací, nejvíce právě v IKEM. Všech transplantací bylo 808, což je o 15 více než o rok dříve. Orgány byly od 262 zemřelých a 49 žijících dárců. Nejčastěji šlo o transplantace ledvin (458), následovala játra (179), srdce (78) a plíce (42).