Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD zavrhla vládu bez důvěru. Musí ještě vyřešit, jak a kdy vybrat nového předsedu

Milan Chovanec na 38. sjezdu České strany sociálně demokratické
Milan Chovanec na 38. sjezdu České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec dnes řekl, že preferuje, aby příštího šéfa strany vybrali všichni členové sociální demokracie. Volební lídr strany Lubomír Zaorálek naopak upřednostňuje, aby o předsedovi hlasoval standardně sjezd.

"Sociální demokracie potřebuje silnou osobnost ve svém čele, měli bychom o tom rozhodnout všichni členové," řekl Chovanec před dnešním jednáním špiček strany

Záměr však komplikuje požadavek stanov strany, aby ústřední výbor o přímé volbě rozhodl nejpozději 120 dní předem. V takovém případě by se sjezd konal až v dubnu, krajské organizace však volají po únorovém termínu. "Chápu volání členské základny, která chce rychlý sjezd," připustil Chovanec.

Zaorálek se přiklání k dřívějšímu termínu i kvůli tomu, že by nový šéf strany měl víc času před podzimními komunálními volbami. "A jsem dlouhodobě stoupenec toho, aby se předseda volil na sjezdu, jinak se význam sjezdu sníží. Připadá mi, že přímá volba má hodně otazníků, jsem staromódní," řekl novinářům. Po volebním propadu ČSSD se nebude ucházet o pozici ve vedení.

Královéhradecká ČSSD, které šéfuje Jan Birke, se podle něj shodla na podpoře únorového termínu. Podle Jiřího Chvojky je volání po dřívějším termínu masivní.

Volební výsledek znamenal pro sociální demokracii i výpadek zhruba 200 milionů korun v rozpočtu, uvedl Chovanec. Nechal proto zpracovat analýzu pro budoucí vedení. Podle Birkeho se pracuje na třech variantách rozpočtu. "Nějaké na krev utažené, střední a volnější. Ale v tuto chvíli není situace tak, že by byla dramatická," řekl Birke. I kvůli úsporám se sjezd uskuteční v Hradci Králové ve vlastních prostorách ČSSD.

Dlouhodobé fungování vlády bez důvěry není podle Chovance přípustné. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek naznačil, že kabinet hnutí ANO by mohl vládnout, přestože by ve Sněmovně nezískal důvěru. "To by si ČR nezasloužila, bylo by to v neprospěch ČR," řekl. Než aby existovala nějaká vláda čtyři roky bez důvěry, považoval by za schůdnější variantu předčasné volby. "Já po nich nevolám, ale než tato podivná ústavní krize, tak radši nové volby," uvedl.

Návrh šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby strany blokovaly volbu předsedy Sněmovny a tím bránily demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a nástupu šéfa ANO Andreje Babiše do jeho funkce, ale považuje za nápad z jiné doby. "Musíme se zamyslet, jestli není šance zvolit jinou osobu (předsedou Sněmovny) než pana (Radka) Vondráčka (ANO), a to z ústavních důvodů, protože pokud bude zvolen zástupce ANO, znamená to tři pokusy pro ANO," řekl Chovanec.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy