reklama

Chlapecké toalety se staly místem utrpení pro jednoho chlapce ze základní školy na Královéhradecku. Jeho o pět let starší spolužák ho tam na podzim 2014 denně znásilňoval. Občas i několikrát.

Obžalovaný mladík však obvinění odmítl a u soudu nevypovídal. Jeho oběť však soudu detailně popsala, co se dělo v kabince na záchodcích, kam ho jeho spolužák vždy zatáhnul.

"Nevolal jsem o pomoc, protože mi vyhrožoval a já jsem se bál. Říkal, že mě zmlátí. Proto jsem si to nechal líbit," řekla oběť. Se svým trápením se nakonec svěřil dvěma spolužačkám, které to řekly svým rodičům.

"On i ve třídě přes oblečení osahával další děti a někomu měl ukazovat přirození," řekla jedna z nich. Dnes již mladistvý chlapec byl odsouzen krajským soudem v Hradci Králové za znásilnění a ohrožování výchovy dítěte na dva a půl roku odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu tří let.

„Obžalovanému bylo dále uloženo ochranné opatření ve formě ochranné výchovy," upozornila Iva Matušková z Krajského soudu v Hradci Králové.

Některé body výpovědi poškozeného se však rozcházely se zjištěnou realitou. Podle psychologů však chlapec určitě nelhal, protože je intelektuálně velmi podprůměrný a nebyl by schopný takto schopně lhát.

Psychologové zkoumali také obžalovaného. Ten je podle nich také velmi podprůměrně inteligentní. Dokáže však působit dobrým dojmem a manipulovat druhými. Spory však řeší agresí, je přecitlivělý na kritiku své osoby a je sebestředný. Podle psychologů je resocializace u něj nepravděpodobná, ale nebyla prý u ně zjištěna sexuální deviace.