reklama

Kopeček, autor knihy Miloš Zeman: Příběh talentovaného pragmatika, poukazuje na to, že současný prezident v minulosti vystupoval v kabaretních představeních divadla Semafor, kde se projevoval jako plamenný i zábavný řečník. „Dodnes působí jako bavič, což je pro část jeho voličů atraktivní. Nedávno třeba politické strany přirovnával ke slepicím. Jeho slavné bonmoty mu vždycky sloužily k politickému zviditelnění. Na tom ale není nic špatného," uvádí politolog.

Přesto Kopeček připouští, že tato Zemanova vlastnost přináší i problémy. „Občas se rozvášní takovým způsobem, že přestane brát ohled na realitu. Například kauza Peroutka, ale uřekl se i dříve. A někdy se to velmi špatně žehlí,“ připomněl politolog známou kauzu, která dlouho plnila titulní stánky médií.

„Občas se rozvášní takovým způsobem, že přestane brát ohled na realitu. Například kauza Peroutka, ale uřekl se i dříve. A někdy se to velmi špatně žehlí,“ připomíná odborník. Český volič podle něj ale často žije okamžikem. „Když najde někoho přesvědčivého, s kým může souznít, moc neřeší, co ten člověk hlásal několik let zpátky,“ uvádí.

„Miloš Zeman v průběhu let měnil své názory. Počátkem 90. let se prohlašoval za liberála, pak byl sociální demokrat, dnes je blízký konzervativnější pravici,“ říká politolog Lubomír Kopeček. Poukázal také na komplikované vztahy mezi Zemanem a Václavem Klausem, ze kterých se po počátečním nepřátelství stali jakýmisi spojenci.

„Klausův obraz ale zničila jeho amnestie v závěru jeho prezidentského působení. Miloš Zeman zatím nic tak dramaticky chybného neudělal. Je otázka, jak dopadne v prezidentské volbě, ale v tuto chvíli je z hlediska exekutivy nejúspěšnější český politik,“ dodal Kopeček.