Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samková ztropila peklo ve Sněmovně. Urazila muslimy, velvyslanci odešli

Klára Samková /TOP 09/
Klára Samková /TOP 09/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - O pořádný skandál mezinárodních rozměrů se dnes postarala advokátka Klára Samková. V rámci semináře "Máme se bát islámu?" vystoupila s projevem tak ostrým, že prostory Poslanecké sněmovny, kde se akce odehrává, opustil turecký velvyslanec.

Samková hned úvodem svého proslovu odpověděla na otázku, jestli se máme bát islámu. Podle ní nikoliv, ale máme s ním bojovat podobně jako se všemi totalitními režimy. "Bojovat a zvítězit, jednou provždy zamezit jeho šíření a označit ho za zločinnou ideologii," řekla Samková.

"Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," pokračovala advokátka. Její slova ale řada lidí nevydržela a odešla. Prostory Sněmovny opustili zástupci ambasád muslimských zemí a zejména turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali.

Samková se ale nenechala zastavit. "Jste na cestě vrahů, nezbude nic, název vašeho náboženství bude vyslovován s odporem," pokračovala ostře Samková. Projev byl tak ostrý, že jej musel zastavit moderátor diskuse Martin Švehla s tím, že její výroky překračují hranice. To se Samkové nelíbilo, podle Švehly ale nešlo jen o vyjádření názoru, ale o propagandu.

Podle spisovatele Benjamina Kurase není problémem islám, ale "sebevražda západní civilizace." "Místo bání bychom se měli bránit," uvedl s tím, že "z migrace se stává kolonizace. Do dvaceti let budou západní Evropané ve svých městech menšinou."

Další vystupující, islamoložka Zora Hesová, se ale proti jeho slovům ohradila. Tvrdí že "Kuras vykládá islám způsobem běžným pro evropská antiislámská hnutí a buduje obraz islámu, který není založen na znalostech, ale představách, které jsou dnes v médiích." Přiznává ale, že jedna z hrozeb je politizace náboženství. 

Témata:  Klara Samkova Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Islám

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy