reklama

Prozradil pouze to, že ambicí občanských demokratů je zabránit znovuzvolení Miloše Zemana. Uvedl to dnes v pořadu Partie televize Prima.

Podobně předseda Pirátů Ivan Bartoš v debatě uvedl, že se až v příštích dnech vyjádří k prezidentským kandidátům s ohledem na to, který z nich vyhovuje desetibodovému seznamu pirátských požadavků na osobnost hlavy státu. Piráti stejně jako žádná jiná parlamentní strana svého adepta do prezidentských voleb nepřihlásili. Hnutí STAN se postavilo za bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Zájem kandidovat v uplynulých měsících ohlásily dvě desítky kandidátů, přihlášku z nich podalo podle dostupných informací pouze sedm. Kromě Drahoše k nim patří podnikatel Michal Horáček, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Přihlášku podali také bývalý velvyslanec Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer. Zeman má předložení kandidatury ohlásit v pondělí.