Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman má přes 113 tisíc podpisů, připojí se znovu k boji o Hrad

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman má k dispozici 113.038 podpisů občanů, které ho opravňují podat kandidaturu do prezidentských voleb. Dosud se na ministerstvu vnitra zaregistrovalo deset uchazečů o Hrad.

Manželka prezidenta Ivana Zemanová dnes oficiálně odevzdá petiční archy na ministerstvu vnitra. Poděkovala lidem, kteří se pod opětovnou kandidaturu prezidenta podepsali, stejně jako hlavě státu za to, že se rozhodla o nejvyšší úřad znovu usilovat.

Zeman vyjádřil dík za podpisy i za jejich sběr. Podle něj byl úspěšnější než před pěti lety, kdy získal zhruba 106.000 podpisů, ale podmínky pro podpis petičního archu byly mírnější.

Zeman úmysl znovu se přihlásit do prezidentské volby oznámil letos v březnu. ČTK minulý týden sdělil, že kandiduje, protože si to přáli jeho stoupenci, které nechce zklamat. "Protože kdybych se na ně vykašlal, připadal bych si jako zbabělec. Druhý důvod je ten, že bych rád v této práci pokračoval, protože je krásná a zajímavá," uvedl.

Zeman dnes odmítl říci, koho z dalších kandidátů považuje za nejvážnějšího soupeře. Zdůvodnil to tím, že se už při ohlášení kandidatury zavázal nekomentovat své vyzyvatele.

Nominace mohou být podávány do úterních 16:00. Ministerstvo poté oznámí počet přihlášek, jména kandidátů zveřejní až 24. listopadu, do kdy bude rozhodovat o přípustnosti kandidatury.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Ivana Zemanová

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy