Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodník obelstil firmy, důvěřivci mu poslali i 2 miliony korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Neznámý pachatel vstoupil do obchodní e-mailové komunikace mezi firmami, jedna z nich mu zaslala přes dva miliony. Policie apeluje na podnikatele, aby si na tento způsob podvodů dávali pozor.

Firma z Hodonínska začala obchodně jednat z firmou ze zahraničí. Toho podle policie využil neznámý pachatel, který zatím nezjištěným způsobem vstoupil do jejich obchodní e-mailové komunikace. Vytvořil si profil e-mailových adres podobných těm, které používají obě společnosti.

"Neznámý pachatel tak využil znalosti problematiky a dané transakce a zaslal k proplacení fakturu, ve které byly změněny údaje bankovního spojení v jeho prospěch," uvedl na policejním webu mluvčí Petr Zámečník.

Z účtu poškozené zahraniční společnosti tak na podstrčený bankovní účet odešla platba přesahující dva miliony korun, které měly být určeny české společnosti.

Policie zároveň apeluje na podnikatele a společnosti obchodující se zahraničními partnery, aby si na tento, v dnešní době rozšířený, způsob podvodů dávali pozor a neposílali platby na fiktivní a podstrčené účty. Informace k platbě a skutečnému účtu, stejně jako pravost e-mailové adresy, si podle policie mají pečlivě ověřit.

Témata:  krimi podvod firmy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy