Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman míří do Olomouce. Kraj bude platit méně než při minulých návštěvách

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Tereza Pokorná, EuroZprávy.cz

Olomouc - Zhruba 142.000 korun plánuje zaplatit hejtmanství za ubytování a občerstvení prezidenta Miloše Zemana, jeho manželky Ivany a spolupracovníků při třídenní návštěvě Olomouckého kraje, kterou hlava státu zahájí ve středu a ukončí v pátek. Zeman do regionu přijede popáté. Hejtmanství za každou ze čtyř dosavadních návštěv prezidenta zaplatilo vždy několik set tisíc korun.

Prezident bude od úterý se svými spolupracovníky ubytován v NH Hotelu nedaleko centra Olomouce. Zeman a jeho manželka Ivana mají ubytování zdarma. Za devět pokojů pro jeho doprovod, ve kterém bude například kancléř Vratislav Mlynář či mluvčí Jiří Ovčáček, zaplatí Olomoucký kraj celkem 56.700 korun. Dalších zhruba 85.000 korun bude stát občerstvení v NH Hotelu a pronájem zvukové techniky.

Zeman v říjnu zrušil plánovanou cestu do Zlínského kraje, údajně poté, co hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) jeho kanceláři oznámil, že delegaci zaplatí jen oběd či večeři do 30.000 korun. Zlínský kraj stály dosavadní čtyři prezidentovy návštěvy celkem 1,6 milionu korun. Zeman se místo toho rozhodl zamířit do Olomouckého kraje.

Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) krátce poté požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), aby krajský úřad ze svého rozpočtu už neplatil plánovanou listopadovou návštěvu prezidenta Zemana v regionu. Okleštěk ale výzvu odmítl.

První tři návštěvy stály Olomoucký kraj dohromady více než 1,1 milionu korun. Hlavní položku tvořily náklady na občerstvení, které v roce 2014 obnášely 183.201 korun, v roce 2015 to bylo 234.603 korun a loni 256.449 korun.

Také ubytování doprovodu prezidenta a jeho manželky bylo zaplaceno z rozpočtu kraje. Prezident přespal například v olomouckých hotelech Clarion a NH Hotel. Loni hejtmanství za ubytování prezidenta a doprovodu zaplatilo téměř 102.000 Kč.

Témata:  Miloš Zeman Olomoucký kraj prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy