reklama

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má eRecept na starosti, každý den přijme několik stovek žádostí, o víkendech asi stovku denně. "V současné době denně vyřizujeme 800 až 1000 žádostí. Aktuálně vyřízení trvá čtyři až pět týdnů, a to zejména z důvodu vysokého počtu žádostí od subjektů, které nechávaly zapojení do systému až na poslední chvíli," uvedla mluvčí Lucie Přinesdomová.

Podle informací České lékařské komory je registrovaných lékařů přes 54.000, aktivních je necelých 43.500. Komora musí také každou žádost potvrdit, že žádající lékař je jejím členem. Ke konci října jich bylo do centrálního úložiště eReceptů připojeno podle SÚKL 12.325, žádost už včetně vyřízených podalo 30.453.

Lékáren je v Česku přibližně 2500, většina už je připojena a může léky předepsané na elektronické recepty vydávat. Přístup k centrálnímu úložišti mělo ke konci října 6540 lékárníků, žádost už jich podalo 8010. Připojeno bylo také 3431 zdravotnických zařízení, požádáno má 9880.

V Česku se vydá ročně asi 70 až 80 milionů papírových receptů. V říjnu prošlo systémem téměř půl milionu eReceptů.

Část lékařů a lékárníků jeho povinné používání odmítá. Tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii navíc, která nepřináší žádné výhody. Doufají, že nová Sněmovna to stihne zrušit. Podle ministerstva je elektronizace zdravotnictví nevyhnutelná a zabrání například falšování receptů.