reklama

Hlava státu by podle nich měla být mediátorem veřejné debaty, kultivovat politiku a být garantem kvalitního vzdělání. Hlavním tématem dvoudenní konference Broumovské diskuse je vize vzdělanosti. „Jsme přesvědčeni, že neustálé vzdělávání, hledání odpovědí, je nezbytnou součástí života každého z nás. U nás ve Vzdělávácím a kulturním centru zároveň stále hledáme způsob, jak k takovému vzdělávání přispět," uvedl organizátor konference a ředitel Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov Jan Školník.

Diskutovalo se také o nízkém sebevědomí studentů v České republice, které podle účastníků debaty mladé lidi znevýhodňuje v zahraničí. „Musíme začít od sebevědomého učitelského stavu. Musíme přilákat do školství kvalitní lidi. A to nebude snadná cesta. Vyžaduje to změnu mentality," uvedl Hilšer.

Kulhánek odmítl názor, že čeští absolventi škol v porovnání s okolními zeměmi zaostávají. „Nejsme žádní chudáci, proč se pořád bičovat? Jsme na stejném vývojovým stupni jako okolní země. Souhlasím, že by se kvalita učitelů měla zvýšit. Jak to udělat, je druhá věc," uvedl. Základem úspěchu je podle něj jazyková vybavenost, která v ČR chybí.

Učitelům mělo přidat, protože současné výdělky ve školství nelákají schopné lidi, shodli se diskutující. Podle Drahoše by učitelé základních škol měli mít nástupní plat 28.000 korun. „Platy by měli (učitelé) mít na úrovní průměrného platu. Finance v systému jsou. Před volbami se částečně učitelům přidalo," uvedl. Prezident by prý měl například otevřít diskusi o tom, jak učinit školský systém efektivnější.

Dvoudenní diskusní konference bude pokračovat i v úterý. Broumovské diskuse pořádá už třetím rokem Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov ve spolupráci s neziskovou organizací Agentura pro rozvoj Broumovska. V minulosti byly tématy například Evropská identita nebo Mír a Demokracie.

Do lednové prezidentské volby se dosud na ministerstvu vnitra zaregistrovalo 12 uchazečů o Hrad. Dostatek podpisů od občanů získali současný prezident Miloš Zeman, Drahoš a Horáček. Poslaneckou nominaci odevzdali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Se senátorskou nominací kandidují bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Kandidátní listinu s podporou poslanců podal podle ministerstva vnitra ještě jeden uchazeč, jeho jméno zatím ministerstvo nezveřejnilo. V úterý by měl kandidaturu podat bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, který ji oznámil o víkendu a už získal potřebných deset senátorských podpisů. Další tři zájemci podali pouze registraci bez podpory občanských či politických podpisů.