Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od ledna se ve Středozemním moři utopilo více než 2900 migrantů

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Ženeva - Od počátku ledna do konce října do Evropy přes Středozemní moře dorazilo více než 154.000 migrantů, utopilo se jich přes 2900. V Ženevě to dnes oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Ve srovnání s loňským rokem je počet příchozích migrantů o více než polovinu nižší. V prvních deseti měsících roku 2016 se ze severoafrických břehů do Evropy dostalo 337.000 migrantů.

O život přišlo na nebezpečné cestě přes moře do Evropy 2925 migrantů. Jen za poslední čtyři dny zachránily lodě před utonutím 2600 lidí. Pomoci se už nepodařilo 34 migrantům a dalších 50 považují úřady za pohřešované. I tak je ale bilance obětí letos nižší než ve stejném období loňského roku. Od ledna do konce října 2016 zahynulo ve Středozemním moři 3200 mužů, žen a dětí.

Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy Itálie. Přes tuto zemi přišly letos do Evropy tři čtvrtiny všech migrantů, zbytek se na pevninu dostal v Řecku, Španělsku a na Kypru.

Většina migrantů, kteří letos do Evropy připluli přes Středozemní moře, pocházela ze západní Afriky, nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

Témata:  uprchlíci Itálie Afrika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy