Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN navrhuje změny v EET i rozpočtu na příští rok

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Starostové a nezávislí navrhnou Sněmovně zrušení třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb (EET). Podnikatelé, kteří museli začít tržby evidovat dříve, by měli mít povinnost nadále jen v případě, že jejich obrat překročí milion. STAN chce i změn ve státním rozpočtu pro příští rok.

Po dnešním jednání poslaneckého klubu STAN jeho předseda Jan Farský řekl, že změny EET má už nejmenší poslanecký klub nové Sněmovny připravené. Kroky vlády, například v pondělí schválené výjimky z EET pro předvánoční prodej ryb a pro nevidomé a hluchoslepé podnikatele, podle STAN ukazují, jak moc je systém nepřipravený. "Navrhujeme, aby u první a druhé vlny se limit pro vstup stanovil na obrat milion korun, u třetí a čtvrté vlny navrhujeme zrušení," řekl.

Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby.

Šéf STAN Petr Gazdík připomněl, že strany se před volbami shodly na růstu platů učitelů, aby činily 130 procent průměrné mzdy. "Připravujeme pozměňovací návrh k rozpočtu, v příštím roce by se měla průměrná mzda učitelů zvýšit na nějakých 38.000 hrubého, dělá to 20 miliard korun, které jsme připraveni do návrhu rozpočtu zakomponovat," řekl.

Starostové chtějí v návrhu rozpočtu na příští rok také miliardu místo navrhovaných 700 milionů korun na obnovu kulturních památek. V souvislosti s povinným posledním rokem mateřské školy chce STAN posílit dotační program pro navyšování kapacit škol a školek.

Plánování oprav silnic nižších tříd by podle představ Starostů měla umožnit dohoda o fixní částce, která by na ně putovala během celého volebního období na základě dohody s vládou. STAN hovoří zhruba p pěti miliardách.

Témata:  elektronická evidence tržeb Starostové a nezávislí státní rozpočet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy