Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vondráček má podle ČSSD říct, koho by navrhl na premiéra

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci ČSSD chtějí od Radka Vondráčka (ANO) odpověď na otázku, jak by jako předseda Sněmovny naložil s případným třetím pokusem jmenování nového premiéra.

Klub sociální demokracie proto zatím nedospěl k rozhodnutí, koho by mohl do čela dolní komory podpořit. Novinářům to řekl po dnešním jednání frakce její předseda Jan Chvojka. Vondráčkovým protikandidátem by měl být předseda ODS Petr Fiala.

Dva pokusy jmenovat předsedu vlády má prezident. Miloš Zeman už avizoval, že by i ve druhém dal šanci předsedovi vítězného hnutí ANO Andreji Babišovi, kterého už pověřil vyjednáváním o sestavení nové vlády. Pokud by ani druhá vláda nedostala důvěru Sněmovny, prezident podle ústavy jmenuje premiéra na návrh předsedy Sněmovny.

"Nejsem toho názoru, že třetí pokus je o tom jmenovat potřetí člověka, který zklamal při předchozích dvou pokusech," podotkl Chvojka. Klub ČSSD o možných podporách rozhodne až na základě Vondráčkovy odpovědi. Vondráček je nyní favoritem volby, která se uskuteční na ustavující schůzi dolní komory. Má podporu hnutí SPD Tomia Okamury, KSČM a stále i Pirátů.

Babiš nyní sestavuje menšinovou vládu, podle ČSSD jde o nestandardní situaci. Chvojka mluvil o absolutní moci hnutí ANO a o kabinetu bez kontroly. Sociální demokraté proto prosazují, aby byly pod kontrolou opozice stálé sněmovní komise pro dohled nad tajnými službami, Generální inspekcí bezpečnostních sborů, Národním bezpečnostním úřadem a Finančním analytickým úřadem. ČSSD o tom chce podle Chvojky s dalšími sněmovními stranami jednat.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Radek Vondráček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy