Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitra jména prezidentských adeptů teď nezveřejní

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra trvá na tom, že jména kandidátů na prezidenta zveřejní až při jejich registraci 24. listopadu. Stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), že jména přihlášených lze zveřejnit už nyní, není právně závazné.

Oznámil to dnes náměstek ministra pro legislativu Petr Mlsna. Argumentoval tím, že řízení o registrování kandidátů je správním řízením, které je ze své podstaty neveřejné.

"Ministerstvo vnitra nemůže neveřejné informace, včetně osobních údajů potenciálních kandidátů, které jsou podkladem pro vedení správního řízení o registraci, zveřejňovat," prohlásil náměstek. V tiskové zprávě dvakrát zdůraznil že ministerstvo se bude držet "striktně zákona".

Při první přímé volbě hlavy státu před pěti lety ministerstvo zveřejnilo na svém webu jména všech 20 tehdejších uchazečů o křeslo hlavy státu, a to hned v poslední nominační den - 6. listopadu 2012. Nyní svůj odmítavý postoj zdůvodňovalo o šest let starším stanoviskem ÚOOÚ ke kandidátům pro komunální volby.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy