Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V důležitých výborech Sněmovny mají být zástupci všech stran, shodli se u kulatého stolu strany

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Zástupci ODS, TOP 09, STAN a Pirátů se dnes u kulatého stolu shodli, že v kontrolních komisích a důležitých sněmovních výborech by měli být zástupci všech stran. Komise pro dohled nad bezpečnostními složkami by pak měla řídit opozice.

Zástupci všech stran by měli být podle místopředsedy STAN Víta Rakušana ve výborech a komisích, jejichž zasedání jsou neveřejná, aby informace z nich měli všichni. Zdůraznil, že členství ve výboru a komisi není placenou funkcí a jediné náklady, které se růstem počtu členů zvýší, budou náklady "na kávu"

Jde o volební komisi, mandátový a imunitní výbor a bezpečnostní výbor. Kontrolní komise, například pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS), by pak měly být pod vedením opozice a měly by v nich být zastoupeny i nejmenší sněmovní subjekty.

ODS podle šéfa sněmovního klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury na jednání požádala o podporu předsedy strany Petra Fialy do čela Sněmovny. Ivan Bartoš, jehož Piráti se dříve vyslovili pro kandidáta ANO Radka Vondráčka, později řekl, že žádost o podporu jeho strana probere na příštím zasedání poslaneckého klubu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Česká pirátská strana Starostové a nezávislí ODS TOP 09

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy