Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman navštívil mlékárnu Olma. Řetězce zkritizoval za nepřiměřeně vysoké marže

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Obchodní řetězce mají u některých potravin nepřiměřeně vysoké marže a to na úkor tuzemských potravinářských firem. Obchodní řetězce by proto měly být regulovány, řekl dnes prezident Miloš Zeman při návštěvě olomoucké mlékárny Olma, která patří do holdingu Agrofert.

Prezident své tvrzení o nepřiměřeně vysokých maržích obchodních řetězců ilustroval na ceně jogurtů. "Nákupní cena pět korun, prodejní cena deset korun. Tak i když odečteme DPH, no tak samozřejmě je tam asi 60 nebo 70procentní obchodní marže. Takže snažme se regulovat obchodní řetězce a snažme se také o to, abychom jako v jiných zemích tady měli i národní obchodní řetězec s přiměřenými maržemi," řekl Zeman.

Přiměřené marže obchodních řetězců by podle Zemana pomohly tuzemským potravinářům i soběstačnosti Česka v oblasti potravin. "Předpoklad, aby ta soběstačnost se zvýšila, znamená zvýšení výkupních cen. Ale pozor - nikoli na úkor spotřebitele, ale na úkor obchodních řetězců," podotkl prezident, podle něhož by se soběstačnost ČR mohla zvýšit u řady druhů potravin i zemědělských komodit, které lze v tuzemsku produkovat.

Zeman obchodní řetězce kritizuje dlouhodobě. Před více než dvěma roky řekl, že právě ony jsou největší překážkou českého potravinářství a mají marže až 63 procent. V roce 2013 přišel s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami.

Vedení Olmy si Zemanovi postěžovalo, že kvůli odvetným sankcím Ruska má problémy s odbytem jogurtů. Prezident přislíbil, že téma zmíní při své chystané návštěvě Ruska, kam ho v závěru listopadu doprovodí zástupci více než 120 českých firem. Podobné odbytové problémy jako Olma má podle Zemana například mlékárna Madeta a další české firmy.

Zemana dnes při příchodu do jídelny mlékárny Olma, kde se setkal se zaměstnanci podniku, kulhal a podpírali ho členové ochranky. "Dámy a pánové, především se musím omluvit, že jsem k vám přikulhal. Příčina je jednoduchá. Dnes ráno jsem si v hotelu vlastní neopatrností narazil koleno, které mně sice zabandážovali, ale přesto, abych se nedostal do nějaké nepříjemné situace, chodím s podporou své ochranky," řekl Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Olomouc obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy