Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti se sešli s ČSSD: Kontrolní komise by měla vést opozice, shodli se

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Praha - Zástupci Pirátů a ČSSD se dnes sešli, aby jednali o obsazení poslaneckých výborů. Shodli se, že ve sněmovním mandátovém a imunitním výboru by měly mít zástupce všechny strany a kontrolní komise by měla vést opozice. 

V těchto komisích, které dohlížejí například na činnost tajných služeb, by navíc měl být podle sociálních demokratů i Pirátů vyrovnaný počet poslanců ANO a ostatních stran.

„Tady jsme se setkali celkem s konsensem, že kolegové mají podobné stanovisko, jaké mají ostatní strany, které deklarovaly, že zůstanou v opozici," řekl novinářům předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Jde vedle Pirátů o ODS, TOP 09 a Starosty a nezávislé. Jejich představitelé se sešli už ráno na schůzce podnícené Piráty.

Piráti debatovali s ČSSD také o programových záležitostech. „Byla jsem ráda, že se budeme moci v těch následujících měsících a letech spolehnout na případnou podporu a shodu v tématech, jako je regulace lobbingu, regulace státních podniků nebo zákaz vyvádění zisků do zahraničí. Takže tato témata transparentní politiky jsou nám společná," uvedla místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. Shoda panuje podle ní taky na sociálním bydlení a v řešení exekucí.

Se zástupci ANO se Piráti sejdou ve čtvrtek ráno. Michálek doufá v to, že hnutí ANO, které skládá menšinovou vládu, tato stanoviska zohlední v návrhu rozdělení míst ve výborech a v komisích.

„Pokud tady máme devět politických stran, všechny by měly být zastoupeny v každém výboru, který bude ustaven," zdůraznil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Vedle kontrolních komisí by podle něho měl vést poslanec některé z opozičních stran i mandátový a imunitní výbor.

Především hnutí STAN se návrh ANO na obsazení výborů nelíbí. V části z nich, které pokládají za důležité, by své zástupce vůbec neměli. ANO ovšem vzkázalo, že navrhované rozdělení míst mezi strany vychází z jednacího řádu.

Témata:  Česká pirátská strana Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy