reklama

Rybářství Třeboň čeká výnos z podzimních výlovů 2400 tun tržních ryb, podobně jako v minulých letech. Předseda představenstva firmy Josef Malecha ČTK řekl, že měli kvůli suchu, vysokým teplotám a nutnosti více krmit vyšší náklady. Proto vzroste cena za kilo živého kapra. Loni před Vánoci stál kilogram kapra I. třídy 77 Kč, výběrový 80 Kč.

"V začátku lovení jsme tuto cenu drželi. Od druhé poloviny listopadu plánujeme na našich prodejnách ceny kapra první třídy za 79 korun a kapra výběrového za 89 korun," řekl Malecha. Výlovy potrvají ještě 14 dní. Firma, jejíž roční produkce je 3200 tun tržních ryb, obhospodařuje přes 7000 hektarů rybníků, na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty.

Společnost Blatenská ryba hospodařící na 1550 hektarech rybníků má hlavní výlovy za sebou. "V některých případech je ryba o trochu lehčí, spíš je to přičítáno chladnějšímu jaru nebo nedostatku vody, ale jsme spokojeni. Ještě aby začalo víc pršet, je poměrně sucho," řekl ČTK ředitel Jiří Bláha.

Maloobchodní ceny kaprů zvýší firma nejvýš o pět korun. Loni stál na sádkách kapr 76 Kč, letos dle Bláhy skončí cena na 81 Kč, u výběrové ryby kolem 89 Kč.

Ceny na předvánoční trh zatím neurčilo Rybářství Hluboká, jež hospodaří na 137 rybnících, asi 2552 hektarech a jehož roční produkce je 1300 tun ryb, z toho tvoří 85 procent kapr. Firma je v půli podzimních výlovů, jež zakončí 23. listopadu. Z velkých rybníků slovila zatím jeden, Bezdrev s rozlohou 520 hektarů. "Tam je kusový přírůstek nižší, než jsme předpokládali, zatím oproti běžnému roku není výlov tržní ryby ani průměrný," řekl ČTK zootechnik Aleš Kříž. Na sádkách bude stát kilogram ryby stejně jako v posledních letech 70 korun. Z celkové produkce hlubockých rybářů jde 60 procent na export do Evropy.