reklama

Soud dnes s odkazem na předchozí judikaturu konstatoval, že Jirát jako soukromá osoba nemůže být žalován za něco, co pronesl jako veřejný činitel. "Doktor Jirát vystupoval pouze jako představitel státního zastupitelství, potažmo státu. Je to právě stát, který za takový zásah může odpovídat, a pouze vůči státu může taková žaloba směřovat," zdůvodnila rozsudek soudkyně Jana Jurečková.

Upozornila na to, že soud se proto vůbec nezabýval obsahem tvrzení z hlediska jeho pravdivosti či nepravdivosti, ani tím, zda mohlo nebo nemohlo zasáhnout do Rathových osobnostních práv.

Jirát dozoruje první část Rathovy kauzy. Po vynesení později zrušeného rozsudku, který Ratha poslal na 8,5 roku za mříže, lékaře v rozhovoru pro server Lidovky.cz zkritizoval za obstrukce a chování v jednací síni. Řekl, že Rath podle něj nikdy nenastoupí do vězení, protože pokud bude rozhodnutí o odnětí svobody pravomocné, uteče. Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti.

Rath kvůli tomu na Jiráta podal žalobu na ochranu osobnosti. Požaduje v ní omluvu, finanční zadostiučinění 88.000 korun a to, aby Jirát v šíření údajně nepravdivých informací nepokračoval.

"Žádný zákon neumožňuje státnímu zástupci, aby v médiích uváděl nepravdivé informace, citové výlevy, svá subjektivní hodnocení, ničím nepodložené spekulace a vyloženě nepravdivé informace. Jednáním žalovaného (Jiráta) bylo zásadním způsobem překročeno oprávnění, které mu dává ustanovení trestního řádu, aby informoval o probíhajícím trestním řízení," řekl soudkyni Rathův advokát.

Jirát na jednání také nepřišel, zastupoval ho jeho syn Petr Jirát mladší. Poukázal na to, že žaloba nemůže směřovat přímo proti jeho otci, čemuž dal soud za pravdu. "Judikatura to vymezila zcela jasně," konstatovala soudkyně.