Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodne o odposleších v kauze Rath. Podle žalobce byly zákonné a odůvodněné

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nejvyšší soud ve středu rozhodne o odposleších v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Státní zástupce Petr Jirát je přesvědčen, že odposlechy byly pořízeny legálně.

Jirát vedl trestní řízení, ve kterém středočeský krajský soud loni Rathovi uložil 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu.

Verdikt pak zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Mezitím se zákonností či nezákonností pořízených odposlechů zabývá Nejvyšší soud, kam podal stížnost pro porušení zákona ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

"Já trvám na tom, že odposlechy v době, kdy byly nařizovány, byly nadstandardně odůvodněny, protože se očekávalo, že později budou námitky ze strany advokátů a obžalovaných," řekl dnes Jirát na dotazy ČTK a Českého rozhlasu.

Rozhodnutí vrchního soudu státního zástupce překvapilo a podle něj mělo fatální dopad i na další kauzy. "Jsem velmi zvědavý, jak to dopadne. Já trvám na tom, že ty odposlechy jsou naprosto, a zdůrazňuji, naprosto zákonné," řekl Jirát.

Pokud podle něj stížnost ministra u Nejvyššího soudu uspěje, tak se odposlechy vrátí zpět do hry. "Pak se podle mého názoru důkazní situace nemůže v žádném případě změnit oproti vyhlášenému rozsudku," naznačil Jirát.

Témata:  David Rath 1 Petr Jirát Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy