reklama

Rath dlouhodobě odmítá, že by přijímal úplatky a ovlivňoval zakázky ve prospěch předem dohodnutých firem. Vedle bývalého vrcholného politika sociální demokracie v kauze figuruje dalších deset obžalovaných.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil bývalému hejtmanovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

V kauze tak bude v červnu vyhlášen už druhý rozsudek. Soudce Pacovský prodlevu zdůvodnil tím, že ze strany obžalovaných byla podána žádost, aby se kauzou zabýval jiný soud. Rozhodnout o tom bude muset Nejvyšší soud, kterému chce soudce před vynesením rozsudku poskytnout dostatek času. Předtím než rozhodne, navíc nemůže být rozsudek vynesen.

Poslední dva dny přesvědčoval Rath soud o svojí nevině. Tvrdil, že pro jeho odsouzení nejsou důkazy a že žádné úplatky nepřijímal. V závěru řeči prohlásil, že on ani další obžalovaní nejsou kriminálníci. Pokud policie v pořízených odposleších zachytila debaty o penězích, tak podle něj nešlo o úplatky. „Já o žádné peníze nikoho nepožádal, a pokud jsem někoho žádal o peníze, tak to bylo jenom pro sociální demokracii," tvrdil.

V závěrečné řeči se obsáhle věnoval jednotlivým zakázkám, které byly podle obžaloby zmanipulované a velkou část projevu řešil také chyby, které podle něj soud udělal v původním odsuzujícím rozsudku. Soudu předal analýzu, z níž v projevu čerpal. "Byl bych rád, kdyby si soud při tvorbě nového rozsudku tento materiál vzal a se všemi spornými pasážemi se vypořádal. Z vystupování tohoto soudu mám jednoznačně dojem, že jste rozhodnutí," uvedl Rath.

Jirát v závěrečné řeči navrhl, aby byl Rath za příjímání úplatků odsouzen na osm až devět let do vězení. Navrhuje také, aby bývalému politikovi propadl veškerý majetek. Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi, které považuje za hlavní organizátory manipulování krajských veřejných zakázek.

Machinace s tendry podle spisu vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory "velkým hráčům", kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali "křoví". Za ovlivnění zakázek měli manažeři firem zaplatit přes 48 milionů korun. Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 milionů, z toho pro Ratha bylo 22 milionů. Pak je zatkla policie.